CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday, December 28, 2008

Doa Akhir dan Awal Tahun

DOA AKHIR TAHUN

Bismillaahir-rahmaanir-rahiim
Wa sallallaahu ‘ala sayyidinaa wa maulaanaa Muhammadiw wa ‘alaa aalihi wa sahbihii wa sallam.
Allaahumma maa ‘amiltu fi haazihis-sanati mimmaa nahaitani ‘anhu fa lam atub minhu wa lam tardahuu
wa lam tansahuu wa halimta ‘alayya ba’da qudratika ‘alaa uquubati wa da’autani ilattaubati minhu
ba’da jur’ati alaa ma’siyatika fa inni astagfiruka fagfirlii wa maa ‘amiltu fiihaa mimma tardaahu wa
wa’attani ‘alaihis-sawaaba fas’alukallahumma yaa kariimu yaa zal-jalaali wal ikraam,an tataqabbalahuu

minni wa laa taqta’ rajaa’i minkaa yaa kariim, wa sallallaahu ‘alaa sayyidinaa Muhammadiw wa ‘alaa ‘aalihii wa sahbihii wa sallam

Ertinya:

Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
Semoga Allah melimpahkan rahmat dan keselamatan kepada junjungan kami nabi Muhammad SAW,
beserta para keluarga dan sahabatnya.
Ya Allah,segala yang telah ku kerjakan selama tahun ini dari apa yang menjadi larangan-Mu,sedang kami belum bertaubat,padahal Engkau tidak melupakannya dan Engkau bersabar (dengan kasih sayang-Mu), yang sesungguhnya Engkau berkuasa memberikan siksa untuk saya,dan Engkau telah mengajak saya untuk bertaubat sesudah melakukan maksiat.Karena itu ya Allah, saya mohon ampunan-Mu dan berilah ampunan kepada saya dengan kemurahan-Mu.
Segala apa yang telah saya kerjakan, selama tahun ini, berupa amal perbuatan yang Engkau ridhai

dan Engkau janjikan akan membalasnya dengan pahala, saya mohon kepada-Mu, wahai Dzat Yang Maha Pemurah, wahai Dzat Yang Mempunyai Kebesaran dan Kemuliaan,semoga berkenan menerima amal kami dan semoga Engkau tidak memutuskan harapan kami kepada-Mu, wahai Dzat Yang Maha Pemurah.
Dan semoga Allah memberikan rahmat dan kesejahteraan atas penghulu kami Muhammad,keluarga dan sahabatnya.

Amin yaa rabbal ‘alamin.

:: Doa akhir tahun dibaca waktu Ashar, sesudah solat Asar::


DOA AWAL TAHUN

Bismillaahir-rahmaanir-rahiim

Wa sallallaahu ‘alaa sayyidinaa wa maulaanaa Muhammadiw wa ‘alaa ‘aalihi wa sahbihii wa sallam.
Allaahumma antal-abadiyyul-qadiimul-awwal, wa ‘alaa fadlikal-’azimi wa juudila-mu’awwali,wa hazaa ‘aamun jadidun qad aqbala nas’alukal ‘ismata fiihi minasy-syaitaani wa auliyaa’ihi wa junuudihi wal’auna ‘alaa haazihin-nafsil-ammaarati bis-suu’i wal-isytigaala bimaa yuqarribuni ilaika zulfa yaa zal-jalaali wal-ikraamin yaa arhamar-raahimiin, wa sallallaahu ‘alaa sayyidinaa wa maulaanaa Muhammadiw wa ‘alaa ‘aalihi wa ashaabihii wa sallam

Amin yaa rabbal ‘alamin

Ertinya:

Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
Semoga Allah senantiasa melimpahkan rahmat dan keselamatan kepada junjungan kami Nabi Muhammad SAW, beserta keluarga dan sahabatnya.
Ya Allah Engkaulah Yang Abadi, Dahulu, lagi Awal. Dan hanya kepada anugerah-Mu yang Agung dan Kedermawanan-Mu tempat bergantung.
Dan ini tahun baru benar-benar telah datang. Kami memohon kepada-Mu perlindungan dalam tahun ini dari (godaan) setan, kekasih-kekasihnya dan bala tentaranya.
Dan kami memohon pertolongan untuk mengalahkan hawa nafsu amarah yang mengajak pada kejahatan,agar kami sibuk melakukan amal yang dapat mendekatkan diri kami kepada-Mu wahai Dzat yang memiliki Keagungan dan Kemuliaan.
Semoga Allah senantiasa melimpahkan rahmat dan keselamatan kepada junjungan
kami Nabi Muhammad SAW,beserta para keluarganya dan sahabatnya.

Amin yaa rabbal ‘alamin

::Doa ini dibaca setelah solat maghrib::

Monday, December 22, 2008

Forgive Me

video

Maafkan saya.....Boleh???

Friday, December 19, 2008

Platypus Babies








Comel ke anak platipus ni..Sekali tgk mcm geli pulak..
Skali tgk mcm comel... Geli tgk sebab die belum ade bulu roma kot...
tue yg semacam je bile tgk kan...bile dah berumur xde lah geli tgknyer...
kan...kan...kan...

Thursday, December 18, 2008

Pillow's Secret

Terdapat beberapa ketegori bantal dan perwatakan:-

1) Memeluk Bantal
Mereka yang suka memeluk bantal biasanya berjiwa seni. Mereka mempunyai penghargaan yang tinggi terhadap lukisan, muzik dan sastera. Perasaan mereka halus dan jiwa mereka romantik. Kadangkala ada yang boleh membaca peristiwa yang akan berlaku melalui mimpi. Mereka juga sangat prihatin terhadap kesusilaan.

2) Menggunakan Banyak Bantal
Mereka biasanya kurang kenyakinan. Dalam kehidupan seharian mereka memerlukan banyak pendamping. Mereka jarang membuat keputusan sendiri, sebaliknya mendapatkan pandangan orang lain.

3) Tidur Dengan Satu Bantal
Mereka bukan jenis mengada-ngada dan boleh menerima keadaan seadanya. Mereka juga membuat keputusan berdasarkan fikiran dan bukan nafsu semata-mata.

4) Meletakkan Bantal Di Bawah Kaki
Mereka mempunyai sifat kurang baik. Mereka jarang bergaul dgn org ramai, malah kaku dalam pergaulan. Ini menyebabkan mereka cenderung bersifat egois. Mereka juga gemar menempuh jalan pintas untuk mencapai cita2. Mereka tdk suka berusaha.

5) Tidur tanpa Bantal
Mereka memiliki sifat percaya diri yang sangat tinggi. Kadangkala sifat percaya diri ini akhirnya akan membawa kepada sifat ego.

6) Tidak punya bantal
Kasihan betul... pergi kedai belilah satu

Tuesday, December 16, 2008

6 Babies After Twin Daughters





Comelnye........

Lizard Soup



Huhuhhuhu......cicak dibuat sup?????
Nak cube ke??? x payah la...geli siut....
Tapi ini benar kat Hong Kong, mereka keringkan cicak nie, then buat soup...
Mereka kata lah, ia bagus utk kesihatan bg mengurangkan penyakit asma, selsema, paru2 dan jantung.... Yang kat bawah nie pulak cicak yg terlepas dibuat soup...so die menari lah...Iye2 je menari kan...poyo lebih.....


video


Fruit & Vegetable Art





Cantik x? Macam2 imiginasi org kan.....pandai diorng decorate buah ngan sayur2an tuh.... Kalo nak try lepas ni blh....Habislah sume sayur lembik dek kene pegang....1st time try nak buat, mesti susahkan...tp tulah, kalo minat, blh je buat...yg penting try n error... ade satu bentuk khinzir diorng bentukkan guna buah papaya....nak letak kat sini, kan x suci lak page ni kang...memang sebijik la rupanya...kagum jugak...Yang gmbr katak tue dibuat drpd lada benggala...Selama ni x terpikir pun buah oren tuh ade gigi kan?Kalo ikut expressi wajah mak oren tuh mesti sedang marahkan anak2 dia kan....huhuhuhu....teringat lak kat cite pingu kat tv....best cite tuh, xperlu bnyk pikir bile tgk cite kanak2 nie...

Tuesday, December 9, 2008

Test your eyes

Ade keje??? Kalo xde, cube tengok2 kan gmbr nie... Ade effect kat mata? Kalo xde, mmg kene check nie..


1st nie tolong kire bape bnyk titik hitam tue...


2nd nie nmpk ape2? Nak nmpk kene tgk dr jauh, baru jelas. Cube kebelakang sikit kepala dan badan tue... try...try..try...


3rd nie, die dah bagi instruction kan....Cubelah tenung lama2..



Yang last nie, tgklah mcm mn bentuk waving coffee beans...

Bolivia's Road of Death

Jalan ini telah dibina pada tahun 1930an oleh banduan2 Paraguay. Sekiranya hujan turun, ia blh menyebabkan jarak penglihatan yg terhad dgn permukaan yg berlumpur dan melonggarkan struktur batu2 di lereng bukit tersebut. Banyak juga nyawa telah terkorban mungin dr sikap kecuaian pemandu2 tersebut. Tapi yg peliknya, jln nie bkn jln sehala, so akan ade 2 arah.Macam mana nak ketepi kalau 2-2 kenderaan yang berselisih tue besar.Kalaulah.....kalaulah nak ambil lesen memandu tp mcm nie keadaan jalannya, sanggup ke??? Pikir bnyk kali nie...








Longest Oversea Bridge

Jambatan Hangzhou Bay yang terletak di China adalah jambatan yg paling panjang.. Ia dibuka pd 1st May 2008 dan tempoh pembinaannya mengambil masa 3 1/2 thn..Tetapi syarikat2 logistik yg mmpunyai lori, kontena dan ape sahaja kenderaan yg mmbawa muatan kimia berbahaya diharamkan sama sekali untuk menggunakan jambatan ini..Cost yang diperlukan adalah 840million.Panjangnye 22 batu @ 36km.Ia mempunyai 6 lane dan kadar tolnya adalah 80 yuan..2.4 juta tan konkrit dan 800,000 tan keluli digunakan untuk menyiapkan jambatan ini....









Burj Al Arab - Tallest Hotel

Burj Al Arab adalah hotel yg paling tinggi di dunia (321m @ 1053 kaki) dan ia bertaraf 7 bintang.. Ia dibina pd thn 1999 dan architecture nye berbentuk boat..Cost yang diperuntukkn adalah $650 million...Manakala sape2 yg teringin nk bermalam kat sini perlu bayar dgn harga yg paling rendah $1000 semalam dan yang paling mahal di Royal Suite adalah $28,000...Huhuhuhu....cube bayangkan tidur anda selepas bayar dgn harga $28,000.. Kalo jenis x tido, sia2 je g hotel...kan..kan...kan...
Lagi satu hotel ni ade tmpat helikopter landing tetapi helipad nie juga blh digunakan sbg tennis court!!!

































Most Dangerous Airports



video



Princess Juliana International Airport (PJIA) adalah lapangan terbang utk St. Maarteen. Ia terletak 15km baratlaut Philipsburg. Pulau bagi St. Maarten adalah pulau yg paling kecil di dunia dimana dipunyai 2 negara. Bhgn utara dikawal oleh Perancis manakala selatan pula dikawal oleh wilayah2 yg membentuk negara berautonami separuh Netherlands Antilities. Dah tgk gmbr dgn video nie? Huhuhuhu.... mcm mane, ade brani nak mandi manda kat pulau nie?? Dekat giler die punya airport...Buatnye salah landing, habis sume yg sedang mandi digilisnye.....Tp harap2 x jadilah...Mesti diorng dah ambil kira tentang keselamatan....So, boleh la mandi dgn riang ria kat kwsn nie...Bukan senang nak tgk dr dekat kapalterbang landing....

Friday, December 5, 2008

Kenderaan berenjin Duracell


Hanya kat India je kot yang boleh tgk keadaan mcm nie..Kat M'sia tak pernah tgk pula...
Macam2 cara nak promote sesuatu barangan...Ia seolah2 menggambarkan bateri nie yang membolehkan kenderaan tue bergerak....Besar giler battery yang company nie buat utk kenderaan nie..Tp mesti diorng lupa nak buat cover utk battery nie kan...Buatnye jatuh battery tue, malu je...Nampak sangat penipunya....

Mentol yang bersensor

Boleh pulakkan bile org lalu je, lightbulb ni terus menyala.. Macam ade buat salah je sape2 yang lalu kat kawasan nie... tp inilah dinamakan teknologi.... Brilliant jugak....hehehehe... anggap je sape2 yang melintasinya mempunyai idea yang menarik tgh dipikirkan, tue yang menyala tuh...


Chicago Spire

Chicago Spire, Chicago, 2,000 ft – This gigantic spire sports an interesting design — (stop giggling!) it will stand at a whopping 2,000 ft. Being built higher than Chicago's current tallest building, The Sears Tower, it was announced roughly 3 years ago. (2005) Inspired by the themes and designs of nature, the tall twisting skyscraper towers, it is a pinnacle to the “graceful” and “rotating forms” of a snail shell. Plans for the tower include 1,193 condominiums with each of the building’s stories rotating a total 360 degrees. While it will house thousands of living areas, the tower’s designer, Santiago Calatrava made it so that each one is unique, meaning no two units will be alike. With big 10-foot ceilings (and those are really high ceilings!) and windows to provide residents a breath-taking view of the lakefront, the Chicago skyline, neighborhoods and four nearby states: Illinois, Wisconsin, Indiana and Michigan.

video

Thursday, December 4, 2008

Popcorn Print Bowl


Bowl ni bukan khusus untuk popcorn je...
Blh letak ape2 pun...
tp buat org terpedaya kerana background mangkuk nie...
kalau sekali imbas, mcm penuh je mangkuk ni ngan popcorn, x berusik2....
Nak kenekan org bile ade party??? cube isikan dgn air then letakkan kat bwh coffee table, sure org yg dtg terus ambik "popcorn" nie....
Senyum simpul sendiri je die nanti.....kan..kan...kan....

No Time Clock



Having trouble telling time?
Actually, which side is up?
Do they make these in digital?

The Fizz-Screw-on Ice Cream Float Cup


Amacam, kreatif tak??
Fizz ni cup yang bile anda isi dgn ice cream dan sambungkan dgn air coke tu ia akan membllhkan anda merasai float!!!!
Cara penyambungan cup dgn botol tu cume melalui screwkan cup ke bhgn atas botol tuh...kan kat botol tu ade gegelang, so pusing dan ketatkan terus...masukkan straw, then seduttttttttttt!!!

Rilekskan otak & mata


2nd entry nih ade gambar yang macam suruh buat sesuatu tu sungguh2 je...
tp bagus jg, ia mcm suruh buat dgn btl2, jgn main2...
betulke? @ kene paksa ni..
Sebenarnya ia menunjukkan setinggi mana imiginasi seseorng pelukis tuh...Sampai sesiapa yang tengok pun blh percayakan....think again!!!

My LiFe My StOrIeS

ermmm...
1st time nih..
rasenye blh buat...
try aje...

Related Posts with Thumbnails